Extended indication Aquipta is indicated for prophylaxis of migraine in adults who have at least 4 migraine days per month.
Therapeutic value Possible added value for a subgroup
Total cost 91,952,910.00
Registration phase Registered

Product

Active substance Atogepant
Domain Neurological disorders
Reason of inclusion New medicine (specialité)
Main indication Headache
Extended indication Aquipta is indicated for prophylaxis of migraine in adults who have at least 4 migraine days per month.
Manufacturer Abbvie
Portfolio holder Abbvie
Mechanism of action CGRP-directed antibody
Route of administration Oral
Therapeutical formulation Tablet
Budgetting framework Extramural (GVS)

Registration

Registration route Centralised (EMA)
Type of trajectory Normal trajectory
ATMP No
Submission date July 2022
Expected Registration August 2023
Orphan drug No
Registration phase Registered
Additional remarks Positieve CHMP-opinie juni 2023. Zorginstituut Nederland beoordeelt of atogepant vergoed kan worden. Start beoordeling dossier in april 2024. Publicatie advies is nog niet bekend.

Therapeutic value

Current treatment options Andere CGRP receptor antagonisten.
Therapeutic value Possible added value for a subgroup
Substantiation Er is geen head to head vergelijking met mAb CGRP-remmers bekend. De trial data zijn min of meer te vergelijken met die van de mAbs. Zelfde orde van effect grootte en zelfde veiligheid. Van de mAbs is bekend dat de resultaten in de praktijk de trials flink overtreffen. Dit komt waarschijnlijk door betere selectie en andere effecten. Van atogepant is dit nog niet bekend. De waarde van atogepant kan zitten in: Alternatief voor mAb non responders, of wellicht bij mensen die bepaalde bijwerkingen hebben van de mAbs (bijvoorbeeld in allergische sfeer). Kortere halfwaardetijd dan mAbs en dus geschikter voor mensen met kortere therapeutische horizon (bijvoorbeeld naderende kinderwens) of angst voor bijwerkingen. Geen injecties betekent geen prikplaatsreacties. Sommigen zullen pillen prefereren en anderen injecties (of zelfs infuus). Prikplaatsreacties zijn soms best fors bij de sc mAbs. Geen end of dose problemen in verband met dagelijkse inname. Die komen regelmatig voor (meer migraine in 4e week).
Frequency of administration 1 times a day
Dosage per administration 30 mg/60 mg
References NCT03855137

Expected patient volume per year

Patient volume

6,500 - 8,599

Market share is generally not included unless otherwise stated.

References GVS-advies CGRP-remmers erenumab (Aimovig®), fremanezumab (AJOVY®) en galcanezumab (Emgality®) bij de behandeling van chronische migraine.
Additional remarks Naar verwachting zal er een grote groep patiënten zijn die al uitbehandeld is en die bijvoorbeeld al verschillende profylactica geprobeerd hebben. Er zal echter ook een groep patiënten zijn die op het punt staan een derdelijns profylactische behandeling te starten. In 2019 waren er 279.900 personen met migraine bekend bij de huisarts. Niet alle patiënten die migraine krijgen zullen met een CGRP-remmer behandeld worden. In het GVS-advies wordt ingeschat dat er na verloop van jaren 6.500 tot 8.599 patiënten gebruik zullen maken van één van de CGRP-remmers. Als dit geregistreerd wordt en even effectief is als de andere CGRP targeting therapieën dan zal dit geneesmiddel zeker een deel van de markt innemen aangezien dit oraal toegediend kan worden. Het is voorstelbaar dat het geneesmiddel vaker voorgeschreven zal gaan worden dan galcanezumab, erenumab, et cetera omdat die subcutaan moeten worden toegediend.

Expected cost per patient per year

Cost 12,180.00
References Drugs.com
Additional remarks 30 tabletten van 30mg zijn in de Verenigde Staten $1,105. Dit komt omgerekend neer op €12.180 per jaar. De prijs in Nederland is echter nog niet bekend.

Potential total cost per year

Total cost

91,952,910.00

This amount gives an indication of the total cost. It is the result of the average expected patient volume times the average cost per patient. both per year.

Off label use

There is currently nothing known about off label use.

Indication extension

Indication extension No
References Adisinsight

Other information

There is currently no futher information available.