Extended indication Sotyktu is indicated for the treatment of moderate to severe plaque psoriasis in adults who are cand
Therapeutic value Possible added value for a subgroup
Total cost 17,036,250.00
Registration phase Registered

Product

Active substance Deucravacitinib
Domain Chronic immune diseases
Reason of inclusion New medicine (specialité)
Main indication Skin diseases
Extended indication Sotyktu is indicated for the treatment of moderate to severe plaque psoriasis in adults who are candidates for systemic therapy.
Proprietary name Sotyktu
Manufacturer BMS
Mechanism of action Tyrosine kinase inhibitor
Route of administration Oral
Therapeutical formulation Tablet
Budgetting framework Intermural (MSZ)

Registration

Registration route Centralised (EMA)
Type of trajectory Normal trajectory
Particularity New therapeutical formulation
ATMP No
Submission date October 2021
Expected Registration March 2023
Orphan drug No
Registration phase Registered
Additional remarks Positieve CHMP opinie in januari 2023. EMA goedkeuring op 24 maart 2023. De minister voor Medische Zorg heeft besloten dat deucravacitinib (merknaam Sotyktu) voor de behandeling van matige tot ernstige plaque psoriasis bij volwassenen die in aanmerking komen voor systemische behandeling waarbij orale systemische therapie wenselijk is en behandeling met conventionele middelen met een eerstelijnslabel gecontra-indiceerd is, wordt opgenomen in het basispakket. De sluis wordt voor deze indicatie opgeheven.

Therapeutic value

Current treatment options Bijvoorbeeld TNF-alfaremmers en Il12/23 remmers.
Therapeutic value Possible added value for a subgroup
Substantiation De veiligheid wordt als erg goed beschreven, vergelijkbaar met placebo. Deucravacitinib zal minder effectief zijn dan de biologicals, maar een meerwaarde hebben voor patiënten waarbij de biological niet aanslaat. Ook is het effectiever dan apremilast.
Frequency of administration 1 times a day
Dosage per administration 6mg
References NCT04772079

Expected patient volume per year

Patient volume

1,500 - 2,000

Market share is generally not included unless otherwise stated.

References IQVIA(1); Expertopinie (2);
Additional remarks Komt in principe beschikbaar voor alle patiënten met matige tot ernstige psoriasis, in Nederland zijn dat er circa 165.000. De fabrikant verwacht dat patiënten met milde plaque psoriasis niet in aanmerking zullen komen voor deucravacitinib. In totaal zijn er 83.220 patiënten met psoriasis die worden behandeld met een geneesmiddel. De meerderheid (72,9%) van deze patiënten worden behandeld met alleen lokale therapie en 13,2% van patiënten (10.966) met een systemische add-on therapie (biologic of apremilast) (1). Het is aannemelijker dat het maximaal aantal patiënten die in aanmerking komen voor behandeling met deucravacitinib rond de 11.000 patiënten ligt en het echte aantal patiënten die daadwerkelijk deucravacitinib zullen krijgen veel lager ligt, mogelijk maximaal 1.500 tot 2.000 patiënten (2).

Expected cost per patient per year

Cost 9,735.00
References Fabrikant; https://www.horizonscangeneesmiddelen.nl/nieuws/advies-over-sluisplaatsing-sotyktu-en-nubeqa
Additional remarks De fabrikant geeft aan dat uitgaande van een prijs van €26,67 (per tablet/per dag) dit maximaal neerkomt op €9.735 per patiënt per jaar.

Potential total cost per year

Total cost

17,036,250.00

This amount gives an indication of the total cost. It is the result of the average expected patient volume times the average cost per patient. both per year.

Off label use

There is currently nothing known about off label use.

Indication extension

Indication extension Yes
Indication extensions Deucravacitinib is being studied in multiple immune-mediated diseases, including psoriasis, psoriatic arthritis, lupus and inflammatory bowel disease. In addition to POETYK PSO-1 and POETYK PSO-2, Bristol Myers Squibb is evaluating deucravacitinib in three other Phase 3 studies in psoriasis: POETYK PSO-3 (NCT04167462); POETYK PSO-4 (NCT03924427); POETYK PSO-LTE (NCT04036435).
References Fabrikant, clinicaltrials.gov

Other information

There is currently no futher information available.