Onasemnogene abeparvovec

Stofnaam
Onasemnogene abeparvovec
Domein
Neurologische aandoeningen
Reden van opname in Horizonscan
Nieuw middel (specialité)
Hoofdindicatie
SMA
Uitgebreide indicatie
Eenmalige behandeling van patienten met spinale musculaire atrofie type 1 (SMA type 1)

1. Product

Fabrikant
AveXis
Werkingsmechanisme
Gentherapie
Toedieningsweg
Intraveneus
Toedieningsvorm
Infuus
Bekostigingskader
Intramuraal (MSZ)
Expertisecentrum
SMA expertisecentrum UMCU
Aanvullende opmerkingen
Adeno-associated viral vector serotype 9 containing the human SMN gene (AVXS-101). Onasemnogene abeparvovec verhoogt SMN eiwit productie in motor neuronen, daarbij wordt de neuronale cel-dood voorkomen, en de functie van de neuronen en de innervatie van de spieren verbeterd. De vector bestaat uit de niet-replicerende recombinant AAV9 die een complimentary deoxyribonucleic acid (cDNA) van het humane SMN 1 gen bevat onder de controle van de cytomegalovirus (CMV) enhancer/chicken-β-actin-hybrid promoter (CB). De AAV inverted terminal repeat (ITR) is zodanig gewijzigd om de vorming van het dubbelstrengs transgen, gereed voor transcriptie, te realiseren.

2. Registratie

Registratieroute
Centraal (EMA)
Type traject
Accelerated assessment
Bijzonderheid
Nieuw geneesmiddel met Priority Medicines (PRIME)
Datum indiening
Oktober 2018
Verwachte registratie
Augustus 2019
Weesgeneesmiddel
Ja
Fase registratie
Registratieaanvraag in behandeling
Aanvullende opmerkingen
PRIME granted. AveXis: "AVXS-101, has been granted Orphan Drug Designation for the treatment of all types of spinal muscular atrophy (SMA) and Breakthrough Therapy Designation, as well as Fast Track Designation, for the treatment of SMA Type 1—one of the most life-threatening neurological genetic disorders."

3. Therapeutische waarde en behandelschema

Huidige behandelopties
Nusinersen
Therapeutische waarde

Mogelijke meerwaarde

Deze inschatting doet geen uitspraak over de mogelijke opname in het pakket.

Onderbouwing
AVXS-101 is een éénmalig gegeven gen-replacement therapie die curatief kan zijn wanneer deze wordt gegeven alvorens er symptomen van SMA zijn opgetreden. AVXS-101 werkt snel en is ontwikkeld om de directe oorzaak van SMA aan te pakken. AVXS-101 zorgt voor een nieuw werkend humane kopie van het ontbrekende SMN-1-gen in de motor neuronen. Zonder werkend SMN-1-gen worden de meeste onbehandelde kinderen niet ouder dan 20 maanen. Een eenvoudige eenmalige infusie van AVXS-101 in een therapeutische dosering bij patienten met SMA type 1 resulteerde in een 100% event-vrije overleving (in de studie CL-101) waarmee de vooraf bepaalde eindpunten in de ontwikkeling van het kind werden behaald. De functionele onafhankelijkheid was sterk verbeterd evenals de groei en ontwikkeling, ook vergeleken met de studies van nusinersen in SMA type 1. Behandeling met AVXS-101 remt niet alleen de zorgkosten op lange termijn bij patienten met SMA type 1, maar vermindert ook de maatschappelijke en budgetaire impact vergeleken met nusinersen.
Behandelduur
Gemiddeld eenmalig
Dosering per toediening
1.1 x 10E14 vg/kg, 30 tot 60 minuten intraveneus infuus
Bronnen
NCT02122952 Gene Transfer Clinical Trial for Spinal Muscular Atrophy Type 1, NCT03421977 Long-Term Follow-up Study for Patients From AVXS-101-CL-101, NCT03306277 Gene Replacement Therapy Clinical Trial for Patients With Spinal Muscular Atrophy Type 1 (STR1VE), NCT03461289 Single-Dose Gene Replacement Therapy Clinical Trial for Patients With Spinal Muscular Atrophy Type 1 (STRIVE-EU)
Aanvullende opmerkingen
Om de eventuele immuun respons op de AAV gebaseerde behandeling te onderdrukken krijgen patienten profylactisch oraal prednisolon (1 mg/kg). Na 30 dagen kan de prednisolon worden afgebouwd. Informatie studie populatie:"The safety and efficacy of ZOLGENSMA infusion have been studied in infants up to 8.5 kg and from 0.4 to 7.9 months of age."

4. Verwacht patiëntvolume per jaar

Patiëntvolume

10 - 20

Marktaandeel wordt in de regel niet meegenomen tenzij anders vermeld.

Bronnen
Vergaderstuk Adviescommissie Pakket 26 januari 2018, beoordeling nusinersen (Spinraza®) bij de behandeling van SMA.
Aanvullende opmerkingen
In de budget impact analyse van nusinersen wordt het volume van patiënten met SMA type 1 bij therapeutische meerwaarde voor 2020 ingeschat op 32. Gezien de inclusiecriteria van lopende studies (toepassing bij kinderen jonger dan 6 maanden) is de verwachting dat er mogelijk 10 - 20 patiënten in aanmerking komen voor deze behandeling.

5. Verwachte kosten per patiënt per jaar

Kosten
1.000.000 - 4.000.000
Bronnen
https://www.forbes.com/sites/johnlamattina/2018/11/13/novartis-4-million-gene-therapy-real-price-or-a-negotiation-ploy/
Aanvullende opmerkingen
Het enige geneesmiddel voor SMA type 1 betreft nusinersen. De kosten van dit middel worden geschat tussen de €210.000-€270.000 p.p.p.j. De verwachting is dat AVXS-101 duurder zal zijn gezien dit gaat om een gentherapie met eenmalige toediening. De fabrikant geeft echter wel aan dat de eenmalige kosten voor AVXS-101 behandeling in elk geval lager zullen zijn dan de totale kosten voor patiënten die jaarlijks terugkerend nusinersen krijgen. Glybera, de eerste gentherapie die in Europa op de markt werd gebracht kostte zo'n €1 miljoen per patiënt. In de VS heeft AveXis aangegeven, gebaseerd op QALY berekeningen vergeleken met de prijzen van andere medicijnen voor zeldzame ziektes, dat een prijs van $4 miljoen per eenmalige behandeling mogelijk gerechtvaardigd is.

6. Mogelijke totale kosten per jaar

Totale kosten

37.500.000

Dit bedrag geeft een indicatie van de totale kosten. Het is de uitkomst van het gemiddelde verwacht patiëntvolume maal de gemiddelde kosten per patiënt; beiden per jaar.

7. Off-label gebruik

Off-label gebruik
Ja
Indicaties off-label gebruik
Mogelijk off-label gebruik bij SMA type 2.

8. Indicatieuitbreiding(en)

Indicatieuitbreiding(en)
Ja
Indicatieuitbreidingen
SMA type 2 en 3 (eenmalige intrathecale toediening)
Bronnen
Ongoing trials NCT03505099 Pre-Symptomatic Study of Intravenous AVXS-101 in Spinal Muscular Atrophy (SMA) for Patients With Multiple Copies of SMN2 (SPR1NT), NCT03381729 Study of Intrathecal Administration of AVXS-101 for Spinal Muscular Atrophy (STRONG), and planned trial in Pediatric “All Comers” with SMA Types 1, 2, 3 (REACH).
Aanvullende opmerkingen
Klinische studies naar eenmalige intrathecale dosering in SMA type 1,2 en 3 worden voorbereid

9. Overige informatie

Er is op dit moment geen overige informatie.