Somapacitan

Active substance
Somapacitan
Domain
Metabolism and Endocrinology
Reason of inclusion in Horizonscan Geneesmiddelen
New medicine (specialité)
Main indication
Hormonal disorders
Extended indication
Growth hormone deficiency in adults and pre-pubertal children

1. Product

Manufacturer
Novo Nordisk
Mechanism of action
Receptor agonist
Route of administration
Subcutaneous
Therapeutical formulation
Injection
Budgetting framework
Intermural (MSZ)
Additional comments
Somatotropin receptor agonist, het humane GH molecuul is op één aminozuurpositie gewijzigd en geconjugeerd met een vetzuur, waardoor een reversibele binding ontstaat aan albumine. Hiermee wordt de halfwaardetijd verlengd en is wekelijkse subcutane injectie mogelijk (nu nog dagelijkse injecties).

2. Registration

Registration route
Centralised (EMA)
Type of trajectory
Normal trajectory
Submission date
September 2019
Expected Registration
October 2020
Orphan drug
Yes
Registration phase
Registration application pending

3. Therapeutic value

Current treatment options
Somatropine, in de toekomst TransCon Growth Hormone
Therapeutic value
No judgement
Substantiation
De verwachting is dat registratie in eerste instantie voor volwassenen zal zijn, aangezien daar inmiddels voldoende data voor registratie zijn. Het voordeel aan dit geneesmiddel is de wekelijkse toedieningsfrequentie ten opzichte van de huidige behandelopties, die dagelijks toegediend moeten worden. Lange termijn effecten zijn echter nog onbekend, met name van de grotere variatie in IGF-1 met vooral hogere piekwaarden is het de vraag of dat nadelig is op langere termijn (bijvoorbeeld bij patiënten met oncologische voorgeschiedenis). TransCon Growth Hormone zal tevens binnenkort op de markt komen en een wekelijkse toedieningsfrequentie hebben. Het bijwerkingsprofiel van deze twee middelen kan wel verschillen.
Duration of treatment
Not found
Frequency of administration
1 times a week
References
NCT03811535, NCT02229851, NCT02382939

4. Expected patient volume per year

Patient volume

< 5,000

Market share is generally not included unless otherwise stated.

References
Gezondheidsplein; Landelijke Registratie Groeihormoon (LRG); Vektis
Additional comments
Kinderen met groeihormoondeficiëntie worden altijd behandeld, anders groeien ze niet of extreem slecht, dus bij de kinderen zal er geen sprake zijn van meer groeihormoongebruik indien er een lang-werkend groeihormoon beschikbaar komt. Vele kinderen met groeihormoondeficiëntie krijgen nu elke dag een injectie gedurende hun gehele jeugd, vaak vanaf zeer jonge leeftijd. De verwachting is dat veel ouders van kinderen met groeihormoondeficiëntie zullen kiezen voor een lang-werkend groeihormoon indien voldoende is bewezen dat het effectief en veilig is. Het totale aantal kinderen met groeihormoon behandeling, op basis van indicaties groeihormoondeficiëntie, Turner syndroom, nierinsufficientie en SGA(Small for Gestational Age) bedraagt stabiel ongeveer 2.350. Het aantal kinderen dat een groeihormoon ontvangt op basis van de indicatie groeihormoondeficientie is 1.150 en is al jarenlang stabiel. Voor de behandeling van groeihormoondeficientie bij volwassenen is geen landelijke registratie. Op basis van Vektis data is bekend dat Somatropine op jaarbasis bij groeihormoondeficiëntie bij zo'n 5.000 personen wordt voorgeschreven (volwassenen en kinderen). Een deel van de kinderen en volwassen zal uiteindelijk in aanmerking komen voor deze behandeling. Het te verwachten gebruik is sterk afhankelijk van prijsstelling en vergoedingsstatus. De verwachting is dat registratie in eerste instantie voor volwassenen gaat zijn, omdat daar inmiddels voldoende data voor registratie zijn. Als registratie bij kinderen rond is zullen waarschijnlijk de kinderen met GH deficiëntie als eerste over gaan. Tegen die tijd komen mogelijk anderen ook met een vorm van langwerkend GH (bijvoorbeeld TransCon).

5. Expected cost per patient per year

There is currently nothing known about the expected cost.

6. Potential total cost per year

There is currently nothing known about the possible total cost.

7. Off label use

Off label use
Yes
Indications off label use
Kinderen

8. Indication extension

Indication extension
No
References
AdisInsight, clinicaltrials.gov

9. Other information

There is currently no futher information available.