Extended indication Nilemdo is indicated in adults with primary hypercholesterolaemia (heterozygous familial and non‑fam
Therapeutic value No estimate possible yet
Total cost 1,600,000.00
Registration phase Registered

Product

Active substance Bempedoic acid
Domain Cardiovascular diseases
Reason of inclusion New medicine (specialité)
Main indication Lipid-lowering medications
Extended indication Nilemdo is indicated in adults with primary hypercholesterolaemia (heterozygous familial and non‑familial) or mixed dyslipidaemia, as an adjunct to diet: in combination with a statin or statin with other lipid-lowering therapies in patients unable to reach LDL‑C goals with the maximum tolerated dose of a statin or alone or in combination with other lipid-lowering therapies in patients who are statin‑intolerant, or for whom a statin is contraindicated
Proprietary name Nilemdo
Manufacturer Esperion
Mechanism of action Other
Route of administration Oral
Therapeutical formulation Film-coated tablet
Budgetting framework Extramural (GVS)
Additional remarks Esperion is een samenwerking gestart met Daiichi Sankyo voor het in de handel brengen van bempedoic acid. First-in-class, small-molecule compound met een dubbel werkingsmechanisme. Het remt ATP citrate (pro-S)-lyase en stimuleert AMP-activated protein kinase (AMPK). Dit resulteert in remming van de vetzuur- en cholesterolsynthese en vetzuuroxidatie.

Registration

Registration route Centralised (EMA)
Type of trajectory Normal trajectory
Submission date March 2019
Expected Registration April 2020
Orphan drug No
Registration phase Registered
Additional remarks Positieve CHMP-opinie in januari 2020. Het Zorginstituut heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geadviseerd om bempedoïnezuur te vergoeden vanuit het basispakket van de zorgverzekering, nadat succesvol is onderhandeld over de prijs van het middel.

Therapeutic value

Current treatment options statines, ezetimibe en PCSK9 remmers
Therapeutic value No estimate possible yet
Substantiation Dit middel geeft ten opzichte van evolocumab en alirocumab duidelijk minder LDLC verlaging (in CLEAR Tranquility study 23,5%) versus PCSK9 remmers (50-60%). De verwachting is wel dat de kosten lager zullen zijn dan van PCSK9 remmers (small molecule in tablet versus monoklonaal antilichaam subcutaan). Zowel bempedoic acid als PCSK9 remmers kunnen gebruikt worden als add-on bij statines of patiënten met statine intolerantie. Gezien de kosten zou het mogelijk zijn om bij hoog risico patiënten, die ondanks maximaal tolereerbare statines (of intolerantie) in combinatie met ezetimibe die streefwaarden niet halen en waarvan de verwachting is dat zij dit wel halen met 25% extra daling LDLC, eerst bempedoic acid te gebruiken en dan pas PCSK9 remmers.
Duration of treatment continuous
Frequency of administration 1 times a day
Dosage per administration 180 mg
References NCT02991118; NCT02666664; NCT02988115; NCT03001076; NCT03067441; NCT02993406.

Expected patient volume per year

Patient volume

1,000 - 3,000

Market share is generally not included unless otherwise stated.

References GIP-databank 2017, GVS rapport evolovumab 2016.
Additional remarks Volgens GIP-databank zijn er twee miljoen gebruikers van Cholesterolsyntheseremmers. Het GVS rapport van evolocumab uit 2016 laat zien dat er rekening werd gehouden met 14.000-20.400 potentiële patiënten. In 2017 zijn er nog ongeveer 7.500 gebruikers van evolocumab en alirocumab, dit loopt inmiddels op naar 10.000 gebruikers. Gezien het moet concurreren met PCSK9 remmers, de verwachte waarde ten opzichte van PCSK9 remmers en de ervaring met PCSK9 remmers in de praktijk, is de verwachting dat mogelijk een paar duizend van deze patiënten in aanmerking zal komen voor dit geneesmiddel.

Expected cost per patient per year

Cost 600.00 - 1,000.00
References Fabrikant
Additional remarks De prijs van de PCSK9 antilichamen liggen rond de €6.000 per patiënt per jaar (niet rekening gehouden met het financieel arrangement). Het betreft hier een small molecule dat oraal beschikbaar is (tablet). De verwachting is dat de kosten veel lager zullen zijn dan de PCSK9 antilichamen. De fabrikant geeft aan een prijs van €600-€1.000 te verwachten. Dit is nog niet definitief.

Potential total cost per year

Total cost

1,600,000.00

This amount gives an indication of the total cost. It is the result of the average expected patient volume times the average cost per patient. both per year.

Off label use

There is currently nothing known about off label use.

Indication extension

Indication extension No

Other information

There is currently no futher information available.