Extended indication Oxbryta is indicated for the treatment of haemolytic anaemia due to sickle cell disease (SCD) in adu
Therapeutic value Possible added value
Total cost 155,017,500.00
Registration phase Registered

Product

Active substance Voxelotor
Domain Cardiovascular diseases
Reason of inclusion New medicine (specialité)
Main indication Other non-oncological hematological medications
Extended indication Oxbryta is indicated for the treatment of haemolytic anaemia due to sickle cell disease (SCD) in adults and paediatric patients 12 years of age and older as monotherapy or in combination with hydroxycarbamide.
Proprietary name Oxbryta
Manufacturer Global Blood
Mechanism of action Other
Route of administration Oral
Budgetting framework Extramural (GVS)
Additional remarks Van dit geneesmiddel wordt verwacht dat het werkt door het vermogen te vergroten van het abnormale hemoglobine om zuurstof op te nemen en vast te houden. Als er meer zuurstof aan het hemoglobine is gehecht, is de verwachting dat het hemoglobine minder snel aan elkaar klontert en sikkelvormige rode bloedcellen veroorzaakt.

Registration

Registration route Centralised (EMA)
Type of trajectory Accelerated assessment
Particularity New medicine with Priority Medicines (PRIME)
Submission date January 2021
Expected Registration February 2022
Orphan drug Yes
Registration phase Registered
Additional remarks Positieve CHMP-opinie ontvangen in december 2021.

Therapeutic value

Current treatment options Hydroxycarbamide
Therapeutic value Possible added value
Substantiation Voxelotor is een geneesmiddel wat de hemolyse bij patiënten met sikkelcelziekte sterk doet afnemen. Op pijnklachten lijkt het geen groot effect te hebben tot nu toe. Het zal dus vooral van waarde zijn voor de patiënten met een hoge hemolyse en ter preventie van hemolyse gerelateerde orgaanschade zoals CVA, nier-schade, chronische ulcera aan de benen en pulmonale hypertensie/cardiomyopathie. Uit het voorlopige onderzoek zijn het vooral de patiënten met een laag Hb (<5.0 mmol/L) die het meest profiteren, alhoewel het positieve effect op orgaanschade nog niet bewezen is. Hydrea verhoogt het Hb ook enigszins maar lang niet zo krachtig als voxelotor. De combinatie van Hydrea en voxelotor lijkt een extra effect op het Hb te bewerkstelligen. Het heeft dus een duidelijke toegevoegde waarde.
Frequency of administration 1 times a day
Dosage per administration 900-1500 mg
References Vichinsky et al. N Engl J Med 2019; 381:509-519; expertopinie

Expected patient volume per year

Patient volume

< 1,500

Market share is generally not included unless otherwise stated.

References Expertopinie
Additional remarks In Nederland leven naar schatting 1.500 patiënten met sikkelcelziekte. Echter, gezien het ter preventie wordt gegeven is onduidelijk hoe groot het patiëntvolume zal zijn in Nederland.

Expected cost per patient per year

Cost 103,345.00
References https://thalassaemia.org.cy/news/fda-approves-oxbryta-voxelotor-the-first-medicine-specifically-targeting-the-root-cause-of-sickle-cell-disease/
Additional remarks In de Verenigde Staten bedraagt de lijstprijs $10,417 per maand of $125,000 per jaar, volgens Global Blood Therapeutics, Inc. Dit zou €103.345 betekenen. De Europese prijs is echter nog niet bekend.

Potential total cost per year

Total cost

155,017,500.00

This amount gives an indication of the total cost. It is the result of the average expected patient volume times the average cost per patient. both per year.

Off label use

Off label use No

Indication extension

There is currently nothing known about indication extensions.

Other information

There is currently no futher information available.