De website Horisonscan Geneesmiddelen biedt steeds meer informatie over de marktintroductie van nieuwe dure geneesmiddelen, en wordt daarom steeds intensiever gebruikt. Op deze openbare website is vanaf heden uitgebreid geactualiseerd welke nieuwe dure medicijnen de komende tijd op de markt gaan komen en wat ze gaan kosten. Ook bij de bepaling welke nieuwe medicijnen als sluiskandidaten worden geselecteerd, is recent gebruik gemaakt van de Horizonscan. De sluis geldt voor nieuwe medicijnen die wel in Nederland op de markt mogen worden gebracht, maar niet meteen opgenomen worden in het basispakket.

Openbaar en objectief overzicht

De Horizonscan Geneesmiddelen is een integraal, openbaar en zo objectief mogelijk overzicht met innovatieve geneesmiddelen die op de markt worden verwacht en de mogelijke impact hiervan. De Horizonscan monitort ook indicatie-uitbreidingen van bestaande innovatieve geneesmiddelen en zorgt ervoor dat patiënten, behandelaars, ziekenhuizen, zorgverzekeraars en overheidsorganen vroegtijdig op de hoogte zijn van de ontwikkelingen op het gebied van de innovatieve geneesmiddelen. De Horizonscan richt zich op de intramurale en extramurale geneesmiddelen en kijkt twee jaar vooruit.

Met de net geactualiseerde editie biedt de Horizonscan ook:

  • nog beter onderbouwde prijs- en patiënt-volume-schattingen;
  • een veld met informatie of een middel nieuw is;
  • een keuze-menu: biosimilar, generiek, nieuw middel, nieuwe toedieningsvorm of indicatie-uitbreiding;
  • inzicht per geneesmiddel in welke fase van de ontwikkeling het zich bevindt

Nieuwe middelen geselecteerd als sluiskandidaat

Nieuwe geneesmiddelen die in het ziekenhuis worden gebruikt, worden in beginsel zonder bijzondere (prijs-) afspraken toegelaten tot het basispakket van de zorgverzekering. De minister van VWS kan echter besluiten om nieuwe middelen toch tijdelijk uit het pakket te houden. In de tussentijd kan het Zorginstituut een advies uitbrengen en kan de minister met de fabrikant onderhandelen over de prijs. Het gaat daarbij om intramurale geneesmiddelen, die met name bij medisch-specialistische zorg binnen ziekenhuizen worden benut, en waarbij de behandelkosten per patiënt heel hoog kunnen oplopen of waarvan de totale kosten per jaar erg hoog kunnen oplopen als ze voor veel patiënten worden ingezet.

Onderstaande tabel biedt een overzicht van middelen die op basis van de Horizonscan voor de 2e helft van 2018 als sluiskandidaat zijn geselecteerd:

 

Geneesmiddel

Verwachte registratie

Indicatie

1

Axicabtagene ciloleucel (Yescarta)

Mei/Juni 2018

Lymfeklierkanker en leukemie

2

Ipilimumab (Yervoy)

Juni 2018

Nierkanker en later in 2018 ook longkanker en darmkanker

3

Voretigene neparvovec (Luxturna)

Juli 2018

Oogaandoening

4

Venetoclax (Venclexta)

Juli 2018

Leukemie (meerdere indicaties)

5

Durvalumab (Imfinzi)

Oktober 2018

Longkanker en later ook andere kankertumoren

6

Abemaciclib (Verzenio)

Oktober 2018

Borstkanker

7

Tisagenlecleucel-T (Kymriah)

Oktober 2018

Lymfeklierkanker en leukemie

8

Osimertinib (Tagrisso)

December 2018

Longkanker

 

Bron: Zorginstituut Nederland
Geactualiseerd op 04 July 2018