Uitgebreide indicatie Ziekte van Fabry voor patiënten van 16 jaar of ouder.
Therapeutische waarde Geen oordeel
Totale kosten 3.000.000,00

Product

Werkzame stof Migalastat
Domein Stofwisseling en Endocrinologie
Hoofdindicatie Stofwisselingsziekten
Uitgebreide indicatie Ziekte van Fabry voor patiënten van 16 jaar of ouder.
Merknaam Galafold
Fabrikant Amicus
Toedieningsweg Oraal
Toedieningsvorm Capsule
Bekostigingskader Extramuraal (GVS)
Expertisecentrum AMC (SPHINX, Amsterdam lysosome center)
Aanvullende opmerkingen Migalastat is een oraal middel dat werkt als chaperone (verhogen van enzymactiviteit) bij de ziekte van Fabry. In 2017 beoordeeld door het Zorginstituut en heeft een minderwaarde gekregen ten opzichte van enzymtherapie. Studies tonen wisselend effect op hartmassa en biochemische markers. Risico: kosten; indicatie zal alleen voor ziekte van Fabry zijn.

Registratie

Registratieroute Centraal (EMA)
Verwachte registratie Mei 2016
Weesgeneesmiddel Ja
Aanvullende opmerkingen Geregistreerd in mei 2016, nog niet beschikbaar op de Nederlandse markt.

Therapeutische waarde

Huidige behandelopties Enzymtherapie met Replagal (agalsidase alfa) of Fabrazyme (agalsidase beta).
Therapeutische waarde

Geen oordeel

Deze inschatting doet geen uitspraak over de mogelijke opname in het pakket.

Onderbouwing Gebruiksgemak (oraal middel). Migalastat is een small molecule dat werkt als een chaperone. Galafold is onderzocht in twee hoofdstudies onder in totaal 127 patiënten met de ziekte van Fabry. In de eerste studie, waarin bij 67 patiënten Galafold werd vergeleken met placebo, werd gekeken naar aantal patiënten dat reageerde op behandeling (gedefinieerd als een vermindering van ten minste 50% in GL-3-stapeling in de nieren). In het algemeen bleek dat Galafold niet effectiever was dan placebo wat betreft het verminderen van GL-3-stapeling; aanvullende analyses die alleen patiënten omvatten met genetische mutaties (amenable mutations) die kunnen worden behandeld met Galafold, toonden echter aan dat patiënten na 6 maanden behandeling beter op Galafold dan op placebo reageerden. In de tweede studie, bij 60 patiënten, werd Galafold vergeleken met de enzym suppletie therapieën agalsidase alfa of agalsidase bèta. De voornaamste graadmeter voor de werkzaamheid was de verandering in de nierfunctie van de patiënten na 18 maanden behandeling. In deze studie bleek Galafold even effectief als enzymvervanging wat betreft het stabiliseren van de nierfunctie van de patiënten. Van belang is dat Galafold alleen werkt bij een klein aantal patienten met een amenable mutation. In het algemeen zijn dit patienten met een missense mutatie, die vaker gepaard gaat met een niet-klassiek fenotype. Het natuurlijk beloop van niet-klassieke patienten is anders dan bij klassiek aangedane Fabry patiënten. Zo is er in 18 maanden geen effect op nierfunctie te verwachten en is daarmee GFR als eindpunt niet zinvol.
Behandelduur doorlopend
Bronnen EPAR

Verwacht patiëntvolume per jaar

Patiëntvolume

10 - 20

Marktaandeel wordt in de regel niet meegenomen tenzij anders vermeld.

Aanvullende opmerkingen Slechts zeer beperkte indicatie: van de 250 patiënten met een GLA variant in de AMC database zijn er 70 amenable, maar een groot deel hiervan heeft ofwel een niet-pathogene variant ofwel dusdani milde ziekte dat behandeling niet geindiceerd is. Slechts 10 van de 250 worden op dit moment behandeld (van 80 behandelde patiënten). Niet alle patiënten zullen willen switchen. Volume is dus voorlopig geschat op max. 10 patiënten, mogelijk in de jaren erna meer als er nieuwe families met amenable mutaties worden gevonden.

Verwachte kosten per patiënt per jaar

Kosten < 200.000,00
Aanvullende opmerkingen Kosten zijn vergelijkbaar met enzymtherapie: €200.000 per patiënt per jaar = €2-4 miljoen per jaar voor 10-20 patiënten.

Mogelijke totale kosten per jaar

Totale kosten

3.000.000,00

Dit bedrag geeft een indicatie van de totale kosten. Het is de uitkomst van het gemiddelde verwacht patiëntvolume maal de gemiddelde kosten per patiënt; beiden per jaar.

Off-label gebruik

Off-label gebruik Nee
Bronnen Van der Tol, L. (2015). Fabry or not Fabry: From genetics to diagnosis.
Aanvullende opmerkingen De diagnose van Fabry kan moeilijk zijn bij vage symptomen en veel voorkomende varianten in het GLA-gen: bij genetische screening is er risico op identificatie van niet-pathogene mutaties die in vitro 'amenable' zijn voor Galafold. De diagnose moet dus eerst bevestigd worden volgens daarvoor geldende richtlijnen.

Indicatieuitbreiding

Aanvullende opmerkingen Opmerking off-label gebruik: De diagnose van Fabry kan moeilijk zijn bij vage symptomen en veel voorkomende varianten in het GLA-gen: bij genetische screening is er risico op identificatie van niet-pathogene mutaties die in vitro 'amenable' zijn voor Galafold. De diagnose moet dus eerst bevestigd worden volgens daarvoor geldende richtlijnen (zie van der Tol et al.).

Overige informatie

Er is op dit moment geen overige informatie.